• Το Ελληνικό… των Ελλήνων

  Η συλλογική μνήμη ενός λαού, συνίσταται κάποτε στη φήμη των αεροδρομίων της. Ακόμη κι αν εκείνα… αφήνονται να ερημώσουν. Μένουν συνεπώς οι μνήμες, έστω ως αποκούμπι. Κάπως έτσι λοιπόν κι εγώ, από την παιδική μου ηλικία μοιρασμένη ανάμεσα σε Αθήνα και Τρίκαλα, θυμάμαι την αείποτε έλξη που ασκούσε σε μας ο χώρος του Ελληνικού, κοντολογίς, το μοναδικό μας πάλαι ποτέ ιστορικό αεροδρόμιο.

 • Η Σμύρνη μάνα καίγεται

  Ο Αύγουστος είναι μήνας “βαρύς” για την ελληνική ιστορική μνήμη. Το 1922, η πατρίδα μας γνώρισε τη μεγαλύτερη “Καταστροφή” έως σήμερα, αν εξαιρέσουμε ίσως τη διαχρονική προδοσία του Ελληνισμού της Κύπρου. Η “Μικρασιατική Καταστροφή” κι επί της ουσίας εθνική αναξιότητα, αποτελεί υπό μια πρώτη ανάγνωση, το συμβαντολογικό επακόλουθο της “προγραμματισμένης” ήττας του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, με ορόσημο την ανακατάληψη της φλεγόμενης Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό και τους Τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, γεγονός το οποίο η τουρκική ιστοριογραφία καταγράφει άλλωστε ως “Η Μεγάλη Επίθεση”.

 • Στα Τρίκαλα, στα δυό στενά !

  Τα Τρίκαλα με την ευρύτερη περιοχή τους, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, περιώνυμα ήδη για τη δημοτική τους μουσική παράδοση, αποτελούν παράλληλα γενεσιουργό τόπο μεγάλων λαϊκών βάρδων, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Κώστας Βίρβος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο γυμναστής και λαϊκός στιχουργός Γιώργος Σαμολαδάς, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης ο οποίος μεγάλωσε στην Γλυκομηλιά Τρικάλων και ήταν τρισέγγονος του εθνικού μας ήρωα της Επανάστασης του ’21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ή πιο κοντά στις μέρες μας, ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.

 • Τρίκαλα, πόλη…μη αλλοτριωμένη!

  Νομίζουμε πως γνωρίζουμε την Ελλάδα, όπως μερικές φορές την τσέπη μας. Ωστόσο, η χώρα… “κοιτίδα της Ευρώπης”, μας κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Ας δούμε για παράδειγμα τη Δυτική Θεσσαλία, μια περιοχή από την οποία κατάγομαι και πιο συγκεκριμένα τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην καρδιά της χώρας ως προοίμιο της Βόρειας Ελλάδας, κατά την ανάβασή μας από την Αθήνα και αφού περάσουμε ήδη τους Δελφούς.