Βιογραφικό του Παναγιώτη


Ο Παναγιώτης Γρηγορίου, συνεμπνευστής του GreekCity, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε εθνολογία και ιστορία στη Γαλλία, ενώ παρακολουθεί και αναλύει τις σημερινές μεταμορφώσεις του σύγχρονου κόσμου υπό το βλέμμα του κοινωνικού ανθρωπολόγου και ενίοτε του χρονικογράφου.

Εστίασε αρχικά τις έρευνές του στην έννοια της “νησιωτικότητας”, με αφετηρία την εθνογραφική επιτόπια έρευνά του κατά τη δεκαετία του ΄90 στα πλαίσια μιας αλιευτικής κοινότητας κατοίκων του νησιού της Λέσβου, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.

Ως ερευνητής Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Picardie Jules Verne, το θέμα της διατριβής του επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή και τις αναπαραστάσεις του Έλληνα στρατιώτη κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στη Μικρά Ασία, των ετών 1919-22.
Ως εκ τούτου, συνεισφέρει μέσω των πανεπιστημιακών συνεργασιών του και της έρευνας, σε Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία και Ιταλία, στην ανανέωση της πολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας και ευρύτερα της Ευρώπης.

Συμμετέχει επίσης στο συλλογικό έργο “Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας”, υπό την επιμέλεια των: Δημήτρη Καμούζη, Αλέξανδρου Μακρή και Χαράλαμπου Μηνασίδη, με το άρθρο του “Τα κείμενα του μετώπου, οι Αδελφές του Στρατιώτου και οι λοιποί συμβολικοί συγγενείς της Μικρασιατικής Εκστρατείας: Μια ανθρωπολογική προσέγγιση”, έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα, 2022.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2022, παρακολούθησε στενά την ελληνική κρίση, την εξέλιξή της και εκτός από πολυάριθμα σχετικά με το θέμα άρθρα του της περιόδου, δημοσίευσε το 2013 το δοκίμιο “Το Φάντασμα της Ελλάδας. Ταξίδι στα βάθη της κρίσης 2010-2013 ”, Παρίσι, στις εκδόσεις Fayard.

Συμμετείχε στο σενάριο και ενσάρκωσε τον “συνδετικό κρίκο” στην ταινία ντοκιμαντέρ της Ana Dumitrscu, “Χάος – Τα ανθρώπινα πρόσωπα της ελληνικής κρίσης”, που προβλήθηκε στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2012.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για την ελληνική και ευρωπαϊκή επικαιρότητα σε διάφορες χώρες. Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα, μεταξύ άλλων στα Arte, France24, LCI, France-Culture, France-Inter, RFI, Sputnik France, Russia Today, Radio Canada και Radio Suisse Romande.

Από το 2016 είναι ο εμπνευστής του προγράμματος εναλλακτικού τουρισμού “Η Διαφορετική Ελλάδα”, μια αληθινή πολιτιστική εμπειρία για ενημερωμένους και φιλομαθείς ταξιδευτές.